Selma Nuran ~ Bronz Member ~
Mesaje : 127 Reputatie : 3 Data de inscriere : 26/08/2010 Varsta : 37 R. Moldova, Chişinau ok
| Subiect: Familia şi rudele Mar Oct 05, 2010 3:45 pm | |
| FAMILIA SI RUDELE
78. ’Aisah (Allah să fie multumit de ea!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Cel mai bun dintre voi este cel care este cel mai bun cu familia lui, iar eu sunt cel mai bun cu familia mea.” Relatat de Tirmidhi.
79. Abdullah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Oamenii sunt creatiile lui Allah, iar cei mai iubiti de Allah dintre oameni sunt cei care au o atitudine bună fată de familie.” Nivelele credintei – Bauzhaqi
80. Jubair ibn Muzim (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Nu intră în Rai cel care întrerupe relatiile de rudenie cu neamurile.” Relatat de Bukhari si Muslim.
81. Abdullah ibn ’Amr (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Aas, a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Păcatele mari sunt: «Facerea de asociati lui Allah, comportamentul urât cu părintii, uciderea unui suflet, mărturia falsă.»” Relatat de Bukhari.
82. Abdullah ibn ’Amr (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Aas, a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Unul dintre păcatele mari este să îti înjuri părintii.” Cei prezenti au întrebat: „O, Profetule, îsi înjură omul părintii?” El a spus: „Da, îl înjură pe tatăl altuia, iar pe urmă ajunge să îsi înjure propriul tată, o înjură pe mama altuia, iar pe urmă ajunge să îsi înjure propria mamă.” Relatat de Bukhari si Muslim.
83. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Nu este dintre noi cel care o întoarce pe o femeie împotriva sotului ei.” Relatat de Abu Daud.
84. ‛Aisah (Allah să fie multumit de ea!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Dintre drept-credinciosii care au credinta cea mai completă sunt cei care au cel mai bun comportament si cei care sunt cei mai buni cu familia lor.” Relatat de Tirmidhi.
85. Ibn `Umar (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul a spus: „Nu si-a îndeplinit sarcina fată de rude cel care doar le vizitează, ci acela care ignoră greselile rudelor, îi iartă si îi vizitează atunci când ei întrerup relatiile de rudenie cu el.” Relatat de Bukhari.
86. Abu Useid Malik (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Rabia Essaidyi, a relatat că Profetul a spus: „Pe când stăteam cu profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a venit un bărbat din neamul Seleme care a întrebat: «O, Profetule, mai pot să mai fac vreun bine pentru părintii mei după moartea acestora?» El a răspuns: «Da. Să te rogi pentru ei, să ceri iertare pentru ei, să îndeplinesti promisiunile lor, să te comporti bine cu rudele lor si să fii generos cu prietenii lor.»” Relatat de Abu Daud.
87. Ennuaman (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Besir, a relatat: „Mama mea, Bint Rawwaha, i-a cerut tatălui meu să îmi ofere o parte din averea lui. După un an el s-a decis să îmi dea; atunci mama a spus: «Nu voi fi de acord până ce Profetul nu va fi martor la ceea ce îi vei da fiului nostru.» Tatăl m-a luat de mână, eu fiind atunci un copil, si m-a adus la Profet căruia i-a spus: «Mama acestuia, Bint Rawwaha, a vrut să fii martor pentru ceea ce îi dau eu fiului ei.» Profetul a întrebat: «Besir, tu mai ai si alti copii în afară de acesta?» Acesta a răspuns: «Da.» Profetul a spus: «Ai dat tuturor ceea ce i-ai dat acestuia?» El a răspuns: «Nu.» Profetul i-a spus: «Atunci nu îmi cere să fiu martor, căci eu nu sunt martor pentru o nedreptate.»” Relatat de Bukhari si Muslim.
88. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Dintre dinarul pe care l-ai cheltuit pe calea lui Allah si dinarul pe care l-ai cheltuit pentru eliberarea unui sclav si dinarul pe care l-ai cheltuit pentru a da de pomană celor nevoiasi si dinarul pe care lai cheltuit pentru sotia si copiii tăi, cel cu cea mai mare răsplată este cel pe care l-ai cheltuit pentru familia ta.” Relatat de Muslim.
89. Abu Sayid Al-Khudri (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Printre cei mai josnici oameni la Allah în Ziua Judecătii se află bărbatul care întreŃine contacte sexuale cu sotia sa, iar apoi face publice secretele dintre ei.” Relatat de Muslim.
90. Abu Sufyan Sakhr (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Harb, într-o relatare mai lungă despre întâlnirea cu Heraclius, a spus că Heraclius l-a întrebat: „Ce vă porunceste?” (Adică Profetul.) „Am spus: «El ne spune: Adorati-L pe Allah Unicul si nu Îi faceti asociati si nu urmati traditiile si practicile (neislamice) ale părintilor vostri! De asemenea, ne porunceste să împlinim rugăciunea, să fim sinceri, să ne păstrăm castitatea si să avem un comportament frumos fată de rude.»” Relatat de Bukhari si Muslim.
91. Al-Mughira (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Allah v-a interzis vouă nesupunerea fată de mame.” Relatat de Bukhari si Muslim.
92. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că un bărbat a întrebat: „O, Profetule, fată de cine trebuie să am atitudinea cea mai bună?” El a răspuns: „Fată de mama ta.” Bărbatul a întrebat: „Apoi fată de cine?” El a răspuns: „Fată de mama ta.” Bărbatul a întrebat din nou: „Apoi fată de cine?” El a răspuns: „Fată de mama ta.” Bărbatul a întrebat din nou: „Apoi fată de cine?” El a răspuns: „Fată de tatăl tău.” Relatat de Bukhari si Muslim.
93. Ibn `Umar (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Dintre cele permise, cel mai neplăcut lucru la Allah este divortul.” Relatat de Abu Daud.
94. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Când te căsătoresti cu o femeie, să ai în vedere patru lucruri: averea ei, familia ei, frumusetea ei si credinta ei. Iar dacă vei face alegerea în functie de credintă, vei fi binecuvântat.” Relatat de Bukhari si Muslim.
95. Esma (Allah să fie multumit de ea!), fiica lui Abu Bakr, a relatat: „A venit la mine mama mea care era politeistă. L-am întrebat pe Profet: «A venit mama, care este politeistă. Trebuie să îmi îndeplinesc datoria de fiică si să mă comport ca atare?» El a răspuns: «Da, îndeplineste-ti obligatiile de fiică fată de mama ta!»” Relatat de Bukhari si Muslim.
96. Abu Ishak Seadi Ibn Abi Weqqas (Allah să fie mulŃumit de el!) a relatat: „M-a vizitat Profetul, atunci când am fost bolnav, în anul în care a împlinit pelerinajul. L-am întrebat: «O, Profetule, eu sunt bolnav si nu am ca mostenitor decât o fată. Să dau ca milostenie trei sferturi din averea mea?» El a răspuns: «Nu.» Am întrebat: «Atunci jumătate?» El a răspuns: «Nu.» Am întrebat: «Un sfert?» El a răspuns: «Un sfert, cu toate că si un sfert este mult. Este mai bine dacă îti lasi mostenitorii bogati decât să îi lasi săraci si să cersească de la oameni. Fără îndoială că vei primi răsplată pentru fiecare ban pe care îl cheltuiesti pentru multumirea lui Allah, chiar si atunci când cheltuiesti pentru hrana sotŃiei tale.»” Relatat de Bukhari si Muslim.
97. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Vă recomand să vă comportati cu femeile foarte bine, căci femeia a fost creată dintr-o coastă, iar cea mai fragilă parte a unei coaste este partea superioară. Dacă vrei să o îndrepti, se rupe, iar dacă o lasi asa, rămâne curbată, asa că vă recomand să vă purtati bine cu femeile.” Relatat de Bukhari.
98. ’Amr (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Saib, a relatat de la tatăl său, care la rândul său a relatat de la tatăl său, că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Cereti-le copiilor vostri să împlinească rugăciunea la vârsta de sapte ani si, dacă la zece ani nu o împlinesc, pedepsiti-i! Separati fetele de băieti la culcare!” Relatat de Abu Daud.
99. ‘Aisah (Allah să fie multumit de ea!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Îngerul Gavriil m-a sfătuit atât de mult în privinta vecinului, încât am crezut că (vecinul) o să mă mostenească.” Relatat de Bukhari si Muslim.
100. Ibn Abbas (Allah să fie multumit de el!) a relatat că l-a auzit pe Profet (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) spunând: „Nu este drept-credincios cel care doarme sătul în timp ce vecinul său este înfometat.” Relatat de Baihaki.
101. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că l-a auzit pe Profet (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) spunând: „Jur pe Allah că nu crede! Jur pe Allah că nu crede! Jur pe Allah că nu crede!” L-au întrebat: „Cine nu crede, o, Trimis al lui Allah?” El a răspuns: „Cel al cărui vecin nu este în sigurantă de răutătile lui…” Relatat de Bukhari si Muslim. Iar în relatarea lui Muslim: „Nu intră în Rai cel al cărui vecin nu este în sigurantă de răutătile lui.”
102. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Cel care crede în Allah si în Ziua de Apoi să spună ce este bine sau să tacă; cel care crede în Allah si în Ziua de Apoi să fie generos cu vecinul său; cel care crede în Allah si în Ziua de Apoi să fie generos cu musafirul său.” Relatat de Bukhari si Muslim.
[[/b]/b][/b]
| |
|