Selma Nuran ~ Bronz Member ~
Mesaje : 127 Reputatie : 3 Data de inscriere : 26/08/2010 Varsta : 37 R. Moldova, Chişinau ok
| Subiect: CARİTATEA Şİ FAPTELE BUNE Mar Oct 05, 2010 3:43 pm | |
|
CARITATEA SI FAPTELE BUNE
1. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Fiecare încheietură a omului trebuie să facă milostenie în fiecare zi în care răsare soarele. Să împaci doi oameni este caritate, să ajuti o persoană să urce pe animalul său sau să-l ajuti să-si urce lucrurile pe el este caritate, cuvântul bun este caritate, fiecare pas pe care îl faci în drum spre moschee este caritate, să îndepărtezi un obstacol de pe drum este caritate.” Relatat de Bukhari si Muslim.
2. Adiyi Ibn Hatem (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Fii cu frică de Foc, chiar dacă o faci [oferind milostenie] o jumătate de curmală, iar cine nu o găseste nici pe aceea să facă milostenie spunând un cuvânt frumos!” Relatat de Bukhari si Muslim.
3. Abu Yer Jundeb (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Jenadah, a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Nu considerati a fi neînsemnată nici cea mai mică faptă dintre cele bune. Chiar si atunci când îl întâmpini pe fratele tău cu un chip primitor faci o faptă bună.” Relatat de Muslim.
4. Abu Musa Al-Asari (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Fiecare musulman trebuie să facă fapte de caritate.” A fost întrebat: „Si dacă nu găseste din ce să dea caritate?” A spus: „Munceste cu mâinile sale în propriul folos si apoi face fapte de caritate oferind o parte din ceea ce a făcut.” A fost întrebat: „Si dacă nu poate să facă nici aceasta?” A răspuns: „Îl ajută pe cel care într-adevăr are nevoie de ajutor.” A fost întrebat: „Si dacă nu poate să facă nici aceasta?” A răspuns: „Îndeamnă la cele bune si folositoare.” A fost întrebat: „Si dacă nu poate să facă nici aceasta?” A răspuns: „Opreste de la cele rele, căci această faptă este considerată caritate.” Relatat de Bukhari si Muslim.
5. Jabir (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Fiecare faptă bună e caritate.” Relatat de Bukhari si Muslim.
6. Jabir (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Se consideră că musulmanul care plantează un pom fructifer face milostenie atunci când se mănâncă din fructele acestuia; de asemenea, el primeste răsplată si pentru fructele din acel copac care sunt furate sau se strică si pentru cele pe care le-au mâncat animalele sau păsările.” Relatat de Muslim. Iar în altă traditie profetică, Anas a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Se consideră că musulmanul face milostenie atunci când plantează un pom fructifer sau cultivă o plantă si din ea mănâncă un om sau un animal.”
7. Au Hurairah (Allah sa fie multumit de el!) a relatat următoarele: „A venit un om la profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) si l-a întrebat: «Pentru ce fel de caritate primim cea mai mare răsplată?» El (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a răspuns: «Să oferi milostenie când esti sănătos, fiindu-ti teamă de sărăcie, sperând să te îmbogătesti, si să nu amâni să faci milostenie până în ultimele clipe din viată când vei spune: ‛Pentru cutărică atât si pentru cutărică atât’, pentru că averea ta a fost deja împărtită.»” Relatat de Bukhari si Muslim.
8. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Nu este considerat sărac cel care cerseste o curmală sau două, o bucată de pâine sau două, ci acela care, în ciuda sărăciei, se abtine să ceară.” Relatat de Bukhari si Muslim. Iar în altă relatare se spune: „Nu este considerat sărac cel care umblă cersind pentru o gură de hrană sau două, sau pentru o curmală sau două, ci acela care nu găseste o bogătie care să îl înavutească si nu îsi arată sărăcia ca să primească milostenie si nu îndrăzneste să ceară.”
9. Abu Siraate (Allah să fie multumit de el!) a relatat: „Am împlinit rugăciunea de amiază în Medinah împreună cu profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Cum a terminat rugăciunea, s-a repezit către odăile sotiilor, trecând printre rândurile celor care făceau rugăciunea. Văzând că oamenii s-au mirat de graba lui, a iesit si le-a spus: «Mi-am amintit de o bucată de argint (sau aur) care trebuia dată ca pomană, asa că m-am dus să cer împărtirea acesteia.»” Relatat de Bukhari. Iar în altă relatare: „Uitasem acasă o bucată de argint (sau aur) din milostenii si nu am vrut să treacă noaptea fără să o împart.”
10. Abu Dharr Jundeb (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Junadah, a spus: „L-am întrebat pe Profet (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) care milostenie este mai bună. A răspuns: «Credinta în Allah si lupta pe calea lui Allah.» Am întrebat: «Si care dezrobire este mai bună?» A răspuns: «Cel mai drag stăpânului si cel care are pretul cel mai ridicat.» Am întrebat: «Si dacă n-am posibilitatea să fac aceasta?» Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a răspuns: «Ajuti pe altcineva în munca lui sau faci pentru o altă persoană ceva ce nu poate să facă de una singură.» Am întrebat: «Si dacă nu îmi stă în putere să fac acest lucru?» Profetul a răspuns: «Încetezi să le faci rău celorlalti, căci astfel faci o faptă de caritate pentru tine însuti.»” Relatat de Bukhari si Muslim.
11. Abu Masud Al-Bedryi (Allah să fie multtumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Cheltuielile pe care le face bărbatul pentru familia sa, urmărind răsplată (de la Allah), sunt considerate fapte de caritate în favoarea lui.” Relatat de Bukhari si Muslim.
12. Salman (Allah să fie multumit de el!), fiul lui Aamir, a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Pentru milostenia dată celui nevoias primesti o răsplată, iar pentru milostenia dată celui din familie primesti două răsplăti: pentru milostenie si pentru legătura de rudenie.” Relatat de Tirmidhi.
13. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Sapte categorii de oameni vor fi umbriti de umbra lui Allah în ziua în care nu va exista o altă umbră în afară de umbra Lui: conducătorul drept, tânărul care a crescut adorându-L pe Allah Preaînaltul, omul a cărui inimă este legată de moschee, doi oameni care se iubesc pentru Allah, se împrietenesc pentru Allah si se despart pentru Allah, bărbatul care este chemat de o femeie avută si frumoasă, dar o refuză spunând: «Mi-e frică de Allah», cel care a dat milostenie în taină astfel încât să nu stie mâna lui stângă ce a dat mâna lui dreaptă, cel care L-a pomenit pe Allah în taină si i-au lăcrimat ochii.” Relatat de Muslim si Bukhari.
14. Abu Hurairah (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Cel care vine în ajutorul văduvelor si nevoiasilor este asemenea celui care luptă pe calea lui Allah.” Ba chiar cred că a zis: „... precum cel care se roagă toată noaptea si cel care posteste zilnic.” Relatat de Bukhari si Muslim.
15. Ibn Abbas (Allah să fie multumit de el!) a relatat că profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Aceluia care găzduieste un orfan la masă Allah îi promite Paradisul în afară de situatia în care săvârseste un păcat si nu i se iartă. Iar aceluia care are în grijă trei fiice sau trei surori si le educă si este îndurător cu ele până ce Allah le va face independente Allah îi promite Paradisul.” Atunci unul a întrebat: „Chiar dacă sunt două?” A spus: „Chiar dacă sunt două.” Comentarea Sunnah – El-Beghawi
16. Abu Dharr (Allah să fie multumit de el!) a relatat de la profetul Muhammed (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!): „Unii dintre companioni i-au spus Profetului: «Cei avuti au luat toată răsplata! Ei se roagă asa cum ne rugăm noi si postesc asa cum postim noi si dau milostenii din surplusul averilor lor, iar noi nu putem da.” Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a răspuns: „Nu v-a dat Allah din ce să dati milostenii? Pentru fiecare preaslăvire primiŃi o milostenie, pentru fiecare preamărire primiti o milostenie, pentru fiecare laudă primiti o milostenie, pentru fiecare rostire a expresiei La ilaha illa Allah primiti o milostenie, pentru fiecare chemare la cele bune primiti o milostenie, pentru fiecare oprire de la cele rele primiti o milostenie si pentru contactul conjugal cu sotia primiti o milostenie.” Au spus: „O, Profetule, suntem răsplătiti chiar si atunci când ne satisfacem plăcerile?” Acesta a răspuns: „Dacă cineva si-ar satisface plăcerile printr-o modalitate interzisă, nu ar păcătui? La fel, în cazul în care face aceasta printr-o modalitate permisă, este răsplătit!” Relatat de Muslim.
17. Abu Malik Al-Harisi ibn Aasim Al-Asari (Allah să fie multumit de el!) a relatat că Profetul (Pacea si binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Curătenia este jumătatea credinŃei, expresia Alhamdulillah umple balanta, Subhanallah wa Alhamdulillah umple spatiul dintre cer si pământ, rugăciunea este strălucire, milostenia este dovadă, răbdarea este lumină, iar Coranul este un argument în favoarea sau împotriva ta. Oricine îsi începe astfel ziua este un vânzător al propriului suflet, fie eliberându-l, fie ducându-l la ruină.” Relatat de Muslim.
| |
|