Companionii Profetului (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) au relatat că Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Unii dintre companionii mei vor ajunge la Haud-ul meu, dar vor fi îndepărtaţi de el. Atunci voi spune: «O, Doamne! Ei sunt companionii mei». El va spune: «Tu nu ştii ce (păcat) au făcut ei după moartea ta şi s-au întors»”.
Acest hadis este autentic (sahih) şi a fost relatat de Bukhari.
Acest hadis evidenţiază rolul Sunnei (tradiţia Profetului: spusele, faptele, încuviinţările şi calităţile Profetului Muhammad - pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Deviaţiile de la tradiţia profetică duc indubitabil la rătăcire. O persoană trebuie să facă rugăciunea aşa cum el a făcut-o, să se roage cum s-a rugat el, să stea cum a stat el, să mănânce cum a mâncat el, să zâmbească cum a zâmbit el, etc… Muhammad (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) le-a arătat companionilor săi cum trebuie făcut fiecare lucru, chiar şi ceea ce trebuie făcut după ce mergem la toaletă; el ne-a lăsat o religie completă, învăţându-ne tot ceea ce trebuie să ştim la nivelul vieţii cotidiene. Deci, dacă cunoşti Sunna, trebuie să o aplici şi, dacă nu o cunoşti, trebuie să întrebi. A te informa în legătură cu religia ta este o obligaţie.
[/size]